Alanurmon kyläyhdistys Alanurmo
   

 

Ylisen Maija - kansanlaulusta tuttu henkilö.

Heikki J. Kortesoja on kirjoittanut mielenkiintoisen artikkelin tunnetun kansanlaulun henkilöistä ja tapahtumista. "Ketoolan Jukka ja Ylisen Maija" -laulun Maijasta tuli lopulta alanurmolainen.

Ylisen Maijan kilpakosijoita lienevät olleet Ketoolan Jukka ja Melttoo-Jussi. Aina tähän päivään saakka on säilynyt myös väite, että joku kateellinen olisi palkannut Melttoo-Jussin tappamaan vaarallisen kilpakosijan. Toisenlaisen perimätiedon mukaan häjyt olisivat olleet "roikastamassa" maantiellä ja Ketolan Jukan isäntä oli kieltänyt tätä menemästä mukaan, sillä "ne vaan kiusaavat sua".

Jos haluat tietää enemmän lataa juttu kokonaisuudessaan tästä pdf-muodossa.


Alanurmon koulun kevään 2006 5. ja 6. luokan oppilaat kertovat kirjoituksissaan kotikylästään.

Pihla-Elina Metsänheimo
Alanurmon koulu 6.lk

Alanurmo on paikka, jossa asun. Alanurmo on lähellä Lapuan keskustaa, vaikka se riippuukin siitä, mistä paikasta katsoo... Alanurmossa on yksi koulu, jossa oppilaita on 45 ja opettajia kolme. Lisäksi koulun ruokapuolesta vastaa keittäjä-siivooja Helena Kortesoja.

Kaksikerroksinen,(ellei laske ullakkoa) keltainen koulu on rakennettu vuonna 1910, että koulu ei ole missään parhaimmassa kunnnossa, mutta kyllä siinä nyt saa jotain opetettua. Alanurmossa ei ole uimamonttua, vaikkei se olekkaan ongelma. Pikku pyöräilyretki, ja ollaan Saarenkankaan montuilla. Ruhassakin on todella hyvä uimamonttu. Koulun rannassa on kyllä laituri ja käyn siellä joskus itsekkin uimassa, mutta joen vesi ei ole mikään kehuttavaa. Koulun rannassa järjestetään joskus mukavia pikku tapahtumia, esim. onkimakilpailuja, joissa myydään makkaraa ja mehua. Joskus sinne tuodaan kanootteja, veneitä ja kajakkeja, joita saa ilmaiseksi kokeilla.

Alanurmon Vire myös järjestää sählyharkkoja viikonloppuisin Ruhan koululla. Suosittelen! Joskus retkiäkin järjestetään, tänä vuonna sai 14 eurolla mentyä Kuortaneen urheiluopistoon. Luvassa oli uintia, volttimontulle menoa ja kaikkea muuta kivaa.

Iida Pusa
Alanurmon koulu 6.lk

Alanurmo on aika pieni kylä Lapualla, aika lähellä keskustaa. Täältä on lyhyt esim. simpsiön hiihtokeskukseen ja Ruhaan. Täällä on vanha koulu, nimeltään Alanurmon koulu. Siellä on n. 45-oppilasta. Alanurmossa asuu ihan mukavasti ihmisiä, muttei kuitenkaan tungokseen asti. Muuten Alanurmo on mahtava paikka asua, mutta Alanurmontie on aika vaarallinen, koska se on niin kapea ja mutkikas.

Hennariikka Hautala
Alanurmon koulu 6.lk

Täällä Alanurmon koulussa on 45 oppilasta. Alanurmossa on hyvä asua, olen asunut Alanurmossa koko ikäni. Alanurmon koulussa on kolme opettajaa: Ritva 1-2luokka, Maiju 3-4lk, Marko 5-6lk. Helena on Alanurmon koulussa se joka huolehtii, että ruuat ovat lämpimiä ja maidot kylmiä. Joskus Helena tarjoilee jos on jotain esim. jäätelöä tai muuta jälkiruokaa. Helena auttaa joskus ruokajärjestäjiä.Jotkut järjestävät joskus kilpailuja talvella hiihtoa ja kesällä uintia ja kaikenlaista.

Saara Perälä
Alanurmon koulu 5.lk

Kuljet 4-5 kilometriä kylältä Ruhaan päin. Näet ison, keltaisen rakennuksen, jonka pihalla on n. 45 lasta. Rakennuksen sivulla näet selvän nimen; Alanurmon koulu. Alanurmon koulu on perustettu vuonna 1910 ja se on Lapuan kouluista kahdestoista.

Lapuan kansakoulujen perustamisjärjestys on seuraava: Kirkonkylä, Kauhajärvi, Haapakoski, Hellanmaa, Tiistenjoki, Ruha, Nurmonperä, Prepula, Mustanmaa, Pelander, Hirvijoki, Alanurmoo, Lakaluoma, Toijanniemi, Männikkö, Pouttu, Ojutkangas, Paavola, Alahella, Tamppari, Hyyppä, Hirvijärvi, Mantere, Ritamäki, Ojala ja Liuhtari. Noin kello 10 näet ison pakettiauton, jota ajaa pitkä mies. Hän tuo koululaisille ruoan keskuskeittiöltä. Pakettiauto on valkoinen, ja siinä on isoja oransseja ja sinisiä palloja. Jatkat matkaasi koulualueelle ja näet kentän, jossa pelataan jalkapalloa. Menet ison kuusen ohi ulkorakennuksien luo. Siellä sijaitsevat siis tyttöjen- ja poikien pihavessat. Jatkat siitä vielä vähän eteenpäin, ja näet lehtivaraston vasemmalla puolellasi. Näet myös tien, joka johtaa ison "golfkentän" ohi. Kävelet tietä pitkin, kunnes käännyt alamäkeen oikealta. Kävelet alas, ja näet katoksenm, jossa voi paistaa makkaraa. Näet myös erikoisia puita ja kasveja. Joki virtaa vierelläsi. Se on Nurmonjoki. Näet myös betonisen paikan, jossa veneen voi laskea vesille. Jatkat takaisin koulualueelle. Kellot ovat soineet poissaollessasi, ja lapset ovat jo luokissaan. 1-2 luokka sijaitsee yläkerrassa. Siellä on myös käsityö/englanninluokka, keittiö ja ruokasali, ullakko, eskariluokka ja konferenssisali. Alakerrassa on 5-6 luokka, ja 3-4 luokka, sekä opettajanhuone, liikuntasali ja siivouskomerot. Lähdet pois koulualueelta.Kävelet vaarallista tietä pitkin Ruhaan päin. Autot ajavat ylinopeutta eikä pyörätietä näy mailla ei halmeilla. Tämä tie on siis Alanurmon tie. Tätä vaarallista tietä pikin lapset tulevat kouluun. Kävelet seuraavalle bussipysäkille ja jatkat matkaasi Ruhaan päin.

Julia Vuorenmaa
Alanurmon koulu 5.lk

Alanurmo ja sen koulu

Asun Alanurmossa ja minulla on matkaa kouluun noin 1500 metriä. Alanurmontie, jota ajan pyörällä, on hirvittävän kapea ja autot ajavat tosi läheltä, joka on välillä pelottavaa. Pidän kuitenkin meidän koulusta siksi, koska siellä on vain 45 oppilasta. Koulussa meillä on oma keittäjä-siivooja, jonka nimi on Helena. Helena ei kuitenkaan tee ruokia itse, vaan ruoat tulevat keskuskeittiöltä. Osaksi koulun ruoat ovat ihan ok, mutta taas jotkut, kuten esimerkiksi perunat ja nakkikastike on ihan mielestäni.